Informatie

IBS laag zetmeeldieet

IBS laag zetmeeldieetWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Het Low Starch Diet is een voorgeschreven behandelingsoptie voor IBS.

Prikkelbare darmsyndroom (IBS) is een darmaandoening van het maagdarmkanaal die resulteert in terugkerende buikpijn en ongemak, veranderingen in de darmfunctie, diarree, obstipatie (of een combinatie van beide), meestal gedurende lange perioden (maanden of jaren).

IBS kan op enig moment in hun leven maar liefst 20% van de mensen in het VK treffen, en naar verluidt is bij 10% -20% in de VS IBS vastgesteld.

Vrouwtjes vertegenwoordigen meer dan 70% van de IBS-patiënten. Recente bevindingen suggereren dat de colon van IBS-patiënten reageren op stimuli die normale colons niet aantasten, en hun reacties zijn veel ernstiger - onregelmatige of verhoogde spiersamentrekkingen van de maag-darmspieren die lagere buikpijn en krampen (vaak ernstig), extreme diarree en / of obstipatie veroorzaken , gas en een opgeblazen gevoel.

Prikkelbare darmsyndroom is niet hetzelfde als Inflammatoire darmziekte (IBD), wat verwijst naar twee chronische ziekten die darmontsteking veroorzaken: colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, hoewel IBS en IBD enkele gemeenschappelijke kenmerken hebben.

Het IBS Low Starch Diet van Carol Sinclair

Er zijn een aantal voedingsbenaderingen voor het beheer van IBS; Het IBS Low Starch Diet van Carol Sinclair verschilt van de meeste in twee opzichten:

 • Zelf is ze een IBS-lijder die met succes IBS-pijn heeft overwonnen door haar eigen inspanningen om voedingsmiddelen te identificeren die bijdragen aan het probleem
 • De belangrijkste focus van het dieet is de eliminatie of vermindering van zetmeel

Carol Sinclair's boek The IBS Low Starch Diet beschrijft haar jarenlange worsteling met IBS zonder enig antwoord totdat ze een arts hoorde praten over de theorie dat IBS onder andere chronische aandoeningen werd veroorzaakt door voedselintolerantie. Er werd gesteld dat het elimineren van tarwemeel uit de voeding de symptomen zou kunnen elimineren!

Ze gaf prompt tarwe op in haar dieet met onmiddellijke verlichting van haar symptomen en bleef ongeveer een jaar lang volledig vrij van pijn en een opgeblazen gevoel. Toen de symptomen terugkwamen, ging ze aan de slag om probleemvoedsel te identificeren, en bracht ze vele jaren door met het onderzoeken en verfijnen van haar dieet als een virtueel 'wandellaboratorium'.

Haar uiteindelijke ontdekking dat zetmeel de oorzaak was van haar IBS-symptomen, heeft geresulteerd in haar boek 'The IBS Starch-Free Diet', de complete gids voor een zetmeelvrije levensstijl. Er is een hoofdstuk over elk van deze onderwerpen:

 • Haar jarenlange advies van artsen zonder resultaat
 • Verklaring van het prikkelbare darm syndroom
 • Gedrag van een normale spijsvertering
 • Wat zetmeel is
 • Effecten van het eten van zetmeel en de redenen voor die effecten
 • Levensmiddelen die zetmeel bevatten
 • Herkenning van zetmeel in voedsel
 • Beheer van het Sinclair Dieetsysteem (IBS-zetmeelvrij dieet)
 • Wat kan er gegeten worden
 • Voedingsveiligheid van het dieet
 • Bijwerkingen van een zetmeelvrij dieet
 • Uit eten gids
 • Suggesties voor winkelen
 • Meer dan 200 recepten voor:
  • soepen, voorgerechten en vis;
  • hoofdgerechten van kip, konijn, kalkoen, varkensvlees, rundvlees, lam;
  • alledaagse maaltijden en salades;
  • desserts, bakken, sauzen, snoep, relishes, drankjes, snacks.

Een voorbeeldmenu, uiteraard zonder zetmeel:

 • Voorgerecht: sint-jakobsschelpen
 • Hoofdgerecht: kaasgevulde kipfilets met salade
 • Dessert: Pavlova

Geldigheid van zetmeeleffecten in de voeding

Het is veelzeggend dat twee recente ontwikkelingen een impuls hebben gegeven aan het zetmeelvrije, of een zetmeelarme dieet.

 1. Er lijkt nu een verband te zijn tussen IBS en de artritische aandoening bekend als Ankylosing Spondylitis (AS) - gediagnosticeerd bij 1 op de 200 volwassenen - met de ontdekking dat IBS en AS vaak dezelfde auto-immuunziekte zijn. Auto-immuunziekten zijn chronische degeneratieve en / of inflammatoire aandoeningen die het gevolg zijn van abnormale immuunreacties op uit de omgeving geabsorbeerde stoffen. Een van de afweermechanismen van het lichaam is het opbouwen van een immuunrespons door antilichamen tegen vreemde stoffen te lanceren om zichzelf te beschermen tegen mogelijke schade.

  Het doet dit door te erkennen wat ‘zelf’ is om te reageren op ‘buitenlands’. Bij auto-immuunziekten wordt een deel van het zelf niet herkend, met als gevolg dat antilichamen de lichaamseigen cellen aanvallen. Deze vernietiging kan beperkt zijn tot een enkel orgaan, een gelokaliseerd gebied of het hele lichaam. De gevolgen kunnen variëren van minimaal tot catastrofaal, afhankelijk van de mate waarin het lichaam wordt aangetast. In het geval van AS is gevonden dat een bepaalde bacterie die normaal in het spijsverteringskanaal verblijft, de oorzaak is van AS bij personen die uniek vatbaar zijn voor de ziekte.

  Proliferatie van de bacteriën zorgt ervoor dat het immuunsysteem antilichamen aanmaakt, die de 'binnendringende' stof helpen vernietigen, maar lijken ook lichaamscellen aan te vallen. De bacteriën zijn dus niet de oorzaak van weefselschade, maar de afweer van het lichaam zelf wordt het probleem. Een dieet met weinig zetmeel vermindert de primaire voedselbron van deze bacterie, waardoor de populatie van de soort in het spijsverteringsstelsel afneemt, met duidelijk gunstige resultaten. Het zetmeelarme dieet is uitgebreid en met succes toegepast bij de behandeling van AS-patiënten in de AS Clinic in het Middlesex Hospital in Londen.

 2. Een Australische immunoloog heeft een verband ontdekt tussen zetmeelproducten die bij mensen met een bepaald gen (het HLAB27-gen) een reeks symptomen veroorzaken, zoals buikpijn, rugpijn, voetpijn, oogpijn, zure terugvloeiing, stijve rug, stijve nek, ischias, achillespeesontsteking en bevroren schouder.

Het is mogelijk dat een eenvoudige bloedtest uw symptomen kan diagnosticeren en dat een zetmeel- of zetmeelvrij dieet uw gezondheid kan verbeteren.

Hoe zit het met zetmeel in andere IBS-diëten?

De schijnbare paradox - oplosbare vezels is het belangrijkste voedingshulpmiddel om in eerste instantie de symptomen van het prikkelbare darm syndroom te voorkomen en om de symptomen van IBS te beheersen. Oplosbare vezels voorkomen en genezen diarree en obstipatie, in tegenstelling tot al het andere.

Omdat het oplost in water en overtollige vloeistof opneemt in de dikke darm, stopt het diarree of geneest het constipatie door de ontlasting te verzachten voor een soepele overgang door de dikke darm. Het probleem is dat oplosbare vezels doorgaans NIET worden aangetroffen in voedingsmiddelen die gewoonlijk vezels bevatten, zoals zemelen of rauwe bladgroenten; dit is onoplosbare vezels.

Oplosbare vezels worden aangetroffen in zetmeelrijk voedsel, hoewel oplosbare vezels, maar zijn anders dan zetmeel omdat het niet door het menselijk lichaam kan worden verteerd. Oplosbare vezels passeren het menselijk lichaam zonder calorieën vrij te maken.

Onoplosbare vezels en vetten stimuleren de menselijke spijsvertering en dit is natuurlijk niet goed voor IBS-patiënten! Maar u kunt en moet wel onoplosbare vezels eten, hoewel altijd binnen de voedingsrichtlijnen van IBS: eet nooit onoplosbare vezels alleen of op een lege maag, maar altijd met een grotere hoeveelheid oplosbare vezels, zodat u kunt koken, schillen, hakken , zaai, dobbel en / of pureer alle groenten en fruit om de moeilijkste onoplosbare vezels te verwijderen en de rest af te breken voordat je het eet.

Dus hoe zit het met het zetmeel in onoplosbare (dus verteerde) vezelrijke voedingsmiddelen?

Vezelproducten voor een IBS-dieet

Bovenaan de lijst staan ​​veelvoorkomende voedingsmiddelen die velen elke dag kunnen eten en waar de meeste mensen succes mee hebben, maar als je het zetmeelvrije dieet volgt, kijk dan hoe je zetmeelrijke onoplosbare vezels uit je menu kunt verwijderen. Merk op dat de aanbevolen dagelijkse consumptie van oplosbare vezels voor een 'normale' persoon 5-10 gram is.

PortieOplosbaarOnoplosbaar
Rijst (bruin)0,5 kopje gekookt0,1 g1,6 g
Rijst (wit)0,5 kopje gekookt0.0g0.2g
Rijstontbijtgranen1,0 kopje gekookt0.0g0.2g
Witte pasta's0,5 kopje gekookt0,4 g0,5 g
Pasta, volkoren0,5 kopje gekookt0,5 g1,8 g
Havermout1,0 kopje gekookt1,8 g2,0 g
Gerst0,5 kopje gekookt0,9 g3,3 g
Witbrood1 middelgrote plak0,4 g0,3 g
Bloem tortilla's6″0.2g1,1 g
Soja bonen0,5 kopje gekookt2,3 g2,8 g
Maïsmeel1,0 kopje gekookt0.0g0,4 g
Wortels0,5 kopje gekookt1,1 g1,5 g
Zoete aardappelen0,5 kopje gekookt1,4 g2,4 g
Witte aardappelen0,5 kop gepureerd0,9 g0,7 g
Rutabagas (Zweden)
Pastinaak
Rapen
Bieten0,5 kopje gekookt0,7 g0,8 g
Pompoen (butternut)0,5 kop gepureerd0,7 g1,0 g
Pompoenen0,5 kop gepureerd0,5 g3.1g
Champignons0,5 kopje gekookt0.2g1,6 g
Bananen7 ″ lang0,7 g2,1 g
Appelmoes0,5 kopje gekookt0,4 g0,5 g
Mango's (gemiddeld)1,5 g2,2 g
Kastanjes
Papaya's
Avocado's0,5 kopje gekookt0,4 g0,5 g

Door Mizpah Matus B.Hlth.Sc (Hons)

  Referenties:
 • Sinclair, C. S. (2004). Het Ibs-zetmeelarm dieet: waarom zetmeelrijk voedsel gevaarlijk kan zijn voor uw gezondheid.
 • King, T. S., Elia, M., Hunter, J. O. (1998). Abnormale colonfermentatie bij prikkelbare darmsyndroom. The Lancet, 352 (9135), 1187-1189. abstract
 • Dobson, B.C. (2008). De dunne darm en het prikkelbare darm syndroom (IBS): een batchprocesmodel. Medische hypothesen, 71 (5), 781-787. abstract

Laatst beoordeeld: 1 april 2017


Bekijk de video: Irritable Bowel Syndrome Uncovered (Augustus 2022).