Informatie

Blauwe zones

Blauwe zones


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Blauwe zones

National Geographic Explorer Dan Buettner heeft de wereld rondgereisd op zoek naar de plaatsen waar mensen langer en gezonder leven.

In de blauwe zones: lessen om langer te leven van de mensen die het langst hebben geleefd, heeft hij geprobeerd de factoren te identificeren die betrokken zijn bij het bevorderen van een lang leven, zodat we allemaal kunnen profiteren, ongeacht waar we wonen.

Blue Zone Dieet Basics

Buettner definieert een blauwe zone als een gebied waar een ongewoon hoog aantal mensen leeft tot de leeftijd van honderd of meer. Bovendien leven ze niet alleen lang, maar ze blijven ook levendig en gelukkig terwijl ze ouder worden.

Vier regio's van de wereld worden geïdentificeerd en de elementen die kunnen bijdragen aan het opmerkelijke optreden van een lang leven op deze gebieden, worden onderzocht.

Het Italiaanse eiland Sardinië

 • In een dorp met 2500 mensen waren er zeven honderdplussers; een zeer hoog aantal aangezien de verhouding in de VS één per 5000 is.
 • Sardiniërs eten een mediterraan dieet met volle granen, tuinbonen, groenten, fruit, schapen- en geitenmelkproducten en rode wijn. Vlees is gereserveerd voor zondagen en speciale gelegenheden.

Okinawa in Japan

 • Staat nu bekend als een van de gebieden in de wereld waar mensen een lang en gezond leven leiden.
 • Het dieet van Okinawa omvat bruine rijst, sojaproducten zoals miso en tofu, groenten, zoete aardappelen en vis. Varkensvlees wordt alleen gebruikt voor zeer zeldzame ceremoniële gelegenheden en wordt in kleine hoeveelheden ingenomen.
 • Een belangrijk aspect van de Okinawaanse benadering van voeding is eten tot slechts 80% vol, wat resulteert in een matige beperking van de calorie-inname, een van de factoren die verband houden met een lang leven.

Loma Linda in Californië

 • Hier is een populatie van Zevende-dags Adventisten en een bekende gezondheidsstudie heeft gedocumenteerd dat Adventisten langer leven dan de rest van de bevolking en men denkt dat hun vegetarische dieet de meest waarschijnlijke oorzaak hiervan is.
 • Specifieke voedingsfactoren die een rol kunnen spelen bij hun uitstekende gezondheid zijn onder meer een hoge inname van groenten en fruit, havermout, noten en water.

Een regio in Costa Rica

 • Hier werden de gezondste en langstlevende mensen ter wereld gevonden.
 • Hun dieet bestaat uit sinaasappel, mango, papaja, maïs, bonen, rijst, pompoen en eieren. Het water in deze regio is ook bijzonder rijk aan mineralen zoals calcium en magnesium.

Gemeenschappelijk voor alle Blue Zones was een sterke nadruk op familie en gemeenschap. Sociale steun is een factor die mogelijk betrokken is bij het lage stressniveau dat door de honderdplussers wordt gemeld.

De langstlevende mensen in deze gemeenschappen hebben hun hele leven met lichamelijke arbeid gewerkt en de meesten van hen zijn nog steeds actief. Ze hebben een sterk doelgerichtheid en gedefinieerde spirituele overtuigingen en praktijken.

Aanbevolen voedingsmiddelen

Fruit, groenten, bonen, tofu, noten, pure chocolade, schapen- en geitenmelk, volkoren brood, bruine rijst, havermout, maïs, zoete aardappelen, miso, rode wijn.

Voorbeeld dieetplan

Een dieetplan is niet opgenomen in het boek omdat de auteur van mening is dat een strak programma met wekelijkse doelen moeilijk te volgen kan zijn voor mensen met een druk leven.

In plaats daarvan raadt hij je aan om geleidelijk kleine veranderingen in je levensstijl op te nemen, omdat dit de grootste kans op succes op de lange termijn geeft.

Oefening aanbevelingen

Het soort oefening dat honderdplussers ondernamen, hield gewoonlijk verband met hun dagelijkse werkroutine. Sardinians wandelen bijvoorbeeld veel in hun werk als herders, Okinawanen brengen tijd door met tuinieren en Adventisten maken regelmatig natuurwandelingen.

Lezers wordt geadviseerd om een ​​combinatie van aërobe, balancerende en spierversterkende activiteiten te doen. Yoga geniet vooral de voorkeur omdat het de balans verbetert, de spieren versterkt, de flexibiliteit vergroot, goed is voor de gewrichten en dezelfde sociale ondersteuning en emotionele balans kan bieden als spirituele oefeningen.

Kosten en lasten

The Blue Zones: lessen om langer te leven van de mensen die de langste hebben geleefd, verkoopt voor $ 14,95.

Voordelen

 • Kan de kans vergroten dat de maximale levensverwachting wordt bereikt.
 • Richt zich op de psychosociale aspecten die betrokken zijn bij het creëren van gezondheid en levensduur.
 • Interessant leesvoer voor diegenen die meer willen weten over langlevende culturen.
 • De Blue Zones-website biedt online ondersteuning die u helpt uw ​​huidige potentiële levensverwachting te beoordelen en biedt suggesties om u te helpen uw levensduur te verlengen.

Nadelen

 • Veel van de aanbevelingen zijn vaag en niet specifiek.
 • Bevat geen maaltijdplan of recepten.

Geweldig inzicht in een lang leven

De Blue Zones zijn niet zozeer een dieet- en levensstijlplan, maar meer een verkenning van de factoren die mogelijk een rol spelen bij het ondersteunen van een lang leven.

Het biedt interessante informatie voor diegenen die geïnteresseerd zijn in een optimale gezondheid, maar laat het aan de lezer over om uit te zoeken hoe deze elementen in hun leven kunnen worden verwerkt.

Door Mizpah Matus B.Hlth.Sc (Hons)

  Citaten:
 • Buettner, D. (2012). The Blue Zones: 9 lessen om langer te leven van de mensen die het langst hebben geleefd. National Geographic Books.
 • Deiana, L., Ferrucci, L., Pes, G. M., Carru, C., Delitala, G., Ganau, A.,… Baggio, G. (1999). AKEntAnnos. De Sardinia Study of Extreme Longevity. Aging (Milaan, Italië), 11 (3), 142-149. koppeling
 • Willcox, D. C., Willcox, B. J., Todoriki, H., Curb, J. D., Suzuki, M. (2006). Caloriebeperking en menselijke levensduur: wat kunnen we leren van de Okinawanen ?. Biogerontology, 7 (3), 173-177. koppeling
 • Fraser, G.E. Associaties tussen voeding en kanker, ischemische hartziekte en sterfte door alle oorzaken bij niet-Spaanse blanke Californische Zevende-dags Adventisten. Het Amerikaanse tijdschrift voor klinische voeding, 70 (3), 532s-538s. koppeling
 • Biesmeijer, J. C., Tóth, E. (1998). Individueel foerageren, activiteitenniveau en levensduur bij de angelloze Melipona beecheii in Costa Rica (Hymenoptera, Apidae, Meliponinae). Insectes Sociaux, 45 (4), 427-443. koppeling

Laatst beoordeeld: 10 januari 2017


Bekijk de video: Blauwe zone Dillenburgplein (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Galileo

  je werd bezocht door bewonderenswaardige gedachten

 2. Amazu

  Best een interessant en informatief onderwerp

 3. Sheridan

  Bravo, het prachtige idee en het komt op het juiste moment

 4. Guiderius

  Dit is slechts een conventie, niets meer

 5. Nulte

  Ik maak me ook zorgen over deze vraag. Vertel me waar ik hierover kan lezen?Schrijf een bericht